
Receptek

SZATMÁRI SZILVALEKVÁROS PAPUCS
- 7,5 dkg finomliszt
- csipet só
- 20 g porcukor
- 2,5 g élesztő
- 1 db tojás (szobahőmérsékletű)
- 30 g olvasztott vaj
- 25 ml tej
- 1 db tojás sárgája a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
- ÍZLÉS SZERINT SZILVALEKVÁR
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, utána szépen keverjük egybe,
majd az élesztőt is morzsoljuk hozzá! Ha ezzel megvagyunk, a tojás, olvasztott vaj és a tej is
kerüljön a tálba, gyúrjuk könnyen dolgozható, nem ragadós, fényes tésztává.
A kész tésztát fedjük le és pihentessük 15-30 percig.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, utána vágjuk
négyzetekre (4x4 centiméter)!
A tésztanégyzetek közepére kenjünk szilvalekvárt, majd a tészta egyik sarkát hajtsuk a
lekvárra, utána a szemközti sarkával is járjunk el ugyanígy, rögzítsük jól a hajtásokat!
A lekváros papucsokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tésztát felvert
tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20-30 perc alatt szép aranybarnára.
Az elkészült papucsokat kínáljuk porcukorral meghintve!

SZATMÁRI SZILVALEKVÁROS GOMBÓC
ELKÉSZÍTÉS
⦁ A hámozatlan burgonyát megfőzzük, majd lehúzzuk a héját, áttörjük, és a gyúródeszkán szétterítve kihűtjük.
⦁ Ekkor rászórjuk a lisztet, megsózzuk, ráöntünk 2 ek. olvasztott vajat, és jól összegyúrjuk. Végül lisztezett felületen 0,5 cm vastag téglalappá gyúrjuk, és 12 db négyzetre felvágjuk.
⦁ Mindegyik közepére rakunk egy teáskanálnyi szatmári szilvalekvárt. Ezután a tésztasarkokat összenyomva a két tenyerünkkel mindegyikből gombócot formázunk. Azokat sós, lobogó vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a felszínre, azután szurokanállal kiszedjük.
⦁ Serpenyőben megmelegítjük a maradék vajat, és aranybarnára pirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Meghempergetjük benne a gombócokat, azután ízlés szerint megszórjuk porcukorral. Melegen tálaljuk.
⦁ 50 dkg ⦁ burgonya
⦁ 20 dkg ⦁ liszt
⦁ só
⦁ 5 ek. vaj
⦁ 25 dkg szatmári szilvalekvár
⦁ porcukor
⦁ 10 dkg ⦁ zsemlemorzsa
